Concept: Booi Kluiving
Met dank aan: Sam Schwab, Wieke van Rosmalen, Mirte ten Broek, Thomas de Wit, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie & De Nieuwe Oost

Analoge
Meme Maker©

De Analoge Meme Maker© is een installatie waarmee iedereen - jong of oud, begaan met meme-cultuur of nog een totale normie - live analoge memes kan maken. De Analoge Meme Maker© bestaat uit flightcases en is gevuld met printers, stiften en scharen. Elk aspect binnen het creëren van memes heeft een eigen handeling gekregen. Voor het uitzoeken van meme-templates wordt er door fysieke mappen gebladerd. Deze templates hebben hun eigen barcode die met de barcodescanner worden gescand waarna ze worden uitgeprint. Teksten stuur je via je mobiel naar de bonnenprinter en kan je op de templates plakken. Als alles memes af zijn kan iedereen naar elkaars werk kijken en daar een gesprek over voeren.

De Analoge Meme Maker© is als live installatie en als workshop te boeken voor verschillende leeftijden (12+).

De Analoge Meme Maker© is ook te vinden op instagram


Speellijst

workshop

In de workshop gaan deelnemers, met behulp van de Analoge Meme Maker©, aan de slag met de functie en plaats van internetmemes in onze gedigitaliseerde samenleving. De Analoge Meme Maker© is een zelfgebouwde technologische kast die het proces van het creëren van internetmemes analoog maakt. Van het bedenken van memes, tot het online posten, alles wordt in het echt nagedaan. Deelnemers kiezen ter plekke hun favoriete meme-templates uit, schrijven er teksten bij en ‘posten’ deze op een prikbord. Al doende reflecteren ze op internetmemes als cultuurfenomeen en worden ze zich bewust van hun rol als content creators.

“De analoge memes werden opgehangen in de klas, zodat leerlingen werden uitgedaagd om op elkaars memes te reageren met een eigen meme. Een inspirerende workshop!”
Christa van Kolfschoten, Arentheem College, Arnhem

“Verrassend om te zien hoe de verzameling templates van Booi Kluiving bij de leerlingen leidde tot een uitbarsting van creatieve memes.”
Rens van Renswoude, Beekdallyceum, Arnhem

Foto's gemaakt door Wieke van Rosmalen
(behalve foto 1 & 3 die zijn door Christa van Kolfschoten gemaakt)