
Concept, tekst en spel: Booi Kluiving
Dans: Sara Miguelote
Scenografie & Grafische Vormgeving: Kars van den Heuvel
Eindregie: Marien Jongewaard
Tekstbegeleiding: Tom Jansen
Productie: De Nieuwe Oost & De Nieuwe Oost
Wees mij, Anon.
Vanuit de frustratie over de Amerikaanse verkiezingen, dook theatermaker Booi Kluiving als alterego Anon onder in de rechtse internetsubcultuur. Langzamerhand wordt hij er steeds meer ingetrokken en is hij het steeds vaker oneens met de ‘linkse bubbel’ waarin hij zich gewoonlijk begeeft.
Waarom is het grappig om op Trump te stemmen? Wat gebeurt er als je van alles een grap maakt? Waarom is het leuk om fake news te produceren? Waar rechts in Amerika vaak werd vertegenwoordigd door oudere conservatieve mannen blijkt er nu een groep jongeren op het internet te zijn opgestaan die vaak voor de grap hun extreem rechtse ideologieën verspreiden. Maar wat gebeurt er als die grap werkelijkheid wordt?
Woon - of all places - in Normiestan.
Anon raakt zo verzeild in deze wereld dat hij niet meer weet of hij de grap maakt om te provoceren of dat hij echt extreemrechts aan het worden is. Totdat hij voor een keuze komt te staan en verantwoordelijkheid moet nemen voor de gevolgen van zijn acties.Recensies, in de pers
Theaterkrant, Sander Janssens:
"Kek is een spannende uitkomst van een interessant onderzoek, dat bovendien scherp uithaalt naar de tijdgeest en de opkomende verrechtsing binnen de internetcultuur. De voorstelling overstijgt bovendien het idioom van de internetfora: we zien hier per saldo een pijnlijk eenzaam personage kampend met een existentiële leegte – vallend voor de verkeerde verleiding."
Jasmijn van Wijnen:
"De voorstelling kenmerkt zich door een snelle, ritmische en poëtische spoken-word tekst, vol internet verwijzingen. De metaforische vertelling KEK weet de consequenties te laten zien van de ogenschijnlijke vrijplaats die het internet voor velen lijkt te zijn."
Marijn Lems:
"Kluiving speelt intelligent met taal, choreografie en beeld om de bevrijdende overgave aan het id die bij alt-righters centraal staat invoelbaar te maken, en te laten zien hoe het seksisme en racisme in de subcultuur intern als verzetsdaden tegen 'politieke correctheid' worden gerechtvaardigd. Kek werkt denk ik het beste als je al enigszins bekend bent met de thematiek maar staat vanwege de sterke tekst, de inhoudelijke werking van de multidisciplinariteit en het poëtische slot sowieso als een huis. (4*)"